Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 chuyên năm học 2008-2009 môn thi : tiếng anh (cho thí sinh thi vào chuyên anh)

Part I: Choose the word or phrase ( A,B,C or D ) that best fits the blank space in each sentence. (15points)

1. He couldn’t open the jar, however .he tried.

 A. diffiicult B. hard C effort D. best

2. The house still remains in .after the storm.

 A. good condition B. a good condition C. good conditions D. the good condition

 

doc6 trang | Chia sẻ: shironeko | Ngày: 13/12/2014 | Lượt xem: 2457 | Lượt tải: 1download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 chuyên năm học 2008-2009 môn thi : tiếng anh (cho thí sinh thi vào chuyên anh), để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
UBND tØnh B¾c Ninh Së Gi¸o dôc - §µo T¹o §Ò chÝnh thøc Kú thi tuyÓn sinh vµo líp 10 thpt chuyªn N¨m häc 2008-2009 M«n thi : TiÕng Anh (Cho thÝ sinh thi vµo chuyªn Anh) Thêi gian: 150 phót ( kh«ng kÓ thêi gian giao ®Ò ) Ngµy thi: 02 –07 – 2008 A. VOCABULARY AND GRAMMAR Part I: Choose the word or phrase ( A,B,C or D ) that best fits the blank space in each sentence. (15points) 1. He couldn’t open the jar, however…………..he tried. A. diffiicult B. hard C effort D. best 2. The house still remains in……………….after the storm. A. good condition B. a good condition C. good conditions D. the good condition 3. I have told him never……here again. A. come B. to come C. coming D. should come 4. I’ve……..up my mind not to leave the job although the pay was low. A. decided B. made C. taken D. got 5. The article was……the front page of the newspaper. A. at B. in C. on D. of 6. Please…………….my luggage…………….to the airport tomorrow morning. A. ask/will be taken B. get/ being taken C. let/to be taken D. have/taken 7. “ Is this pattern important?”- “It’s……..to study well. A. such important B. so important C. too important D. important enough 8. She was busy…………….a variety of articles to the customers. A. with introducing B. introducing C. for introducing D. in introducing 9. “ I can’t understand how you missed the exit” “ Well, it was so dark,….”. A. we could see the road signs hardly B. hardly we could see the road signs. C. we could see hardly the road signs D. we could hardly see the road signs. 10. The robbery took place in…… A. a busily shopping street. B. a busy street shopping. C. busy shopping street. D. a busy shopping street. 11. If Maria comes to England, it will be a good.......for her to improve English. A. posobility B. opportunity C. advantage D. probability 12. He was called upon to……evidence against his sister. A. say B. give C. tell D. put 13. Terry will………his illness. Then his work will improve. A. get on B. get up C. get in D. get over 14.I’m considering.............home. A. go B. going C. to go D. about going 15. The old buildings in the city center have been….up to attract more tourists. A. put B. got C. gone D. done Part II: Use the correct form of the word given in brackets to make a meaningful sentence.(10 points) 1.He is one of the most famous………………..in the world. ( ENVIRONMENT) 2. The knife is……………because it can’t cut anything. (USE) 3. She has many…………..projects. (SCIENTIST) 4.Nam used to be………….when he was young. (PUNISHMENT) 5. Why is she standing…………the wall? ( FACE) 6. 9.30 A.M on Saturday is a rather…………….time for an appointment because I have a very important meeting at that time. (CONVENIENCE) 7. He always wears a………….shirt. (STRIPE) 8.That diamond is a………..antique. (PRICE) 9. We always have a bed ready in the spare room in case visitors arrive….......(EXPECT) 10. You’d better drive. I’m too……..for such traffic. ( EXPERIENCE) Part III: Use the correct form of the verb in brackets.(10 points) 1. Jeans…1…(make)…about two hundred years ago, and now they…2…(sell)…..in every corner of the world. 2. She dislikes…3…(ask)…to do something by others. 3. You…4…(not tidy)………..this room for weeks. 4. Listen to these foreigners. What language……they…..5..(speak)…? 5. Stay here till the light…6..(turn)…..green 6.The last time he…7…(see)…in public, he…8…(wear)…a grey suit. 7. I’d rather…9…(be)…unemployed than….10…(work)….for him. Part IV: Match the beginnings in column A with the most suitable endings in column B to make a meaningful sentence: (10 points) A B 1. Although he was very bad-tempered, 2.Always brush your teeth 3. Liz told me 4. Because I knew her family, 5. Talk to me like that again 6. He had a terrible temper, 7. Liz explained to me 8. I was sorry for her, 9. If you do that again, 10. There’ll be trouble a. after you have a meal. b. and I’ll hit you. c.but everybody liked him. d. he had lots of friends. e. I did what I could for her. f. to go shopping with her next Friday. g. so I tried to help her. h. that she didn’t do it on purpose. i. unless you stop that. j. you’ll be sorry Part V: The following passage contains 10 errors. Find and correct them. The first one has been done for you as an example. (9 points). 0. countryà countries It is a custom in Britain and in most European country to celebrate a person’s birthday. Members of the family and close friends are supposed being present at the party. If they can’t come they may send a gift by post. At the birthday party, the person which gives birthday party opens all the gifts in front of all people present and thanks him for the gifts. The mother usually made a birthday cake, or if she can’t, she may order one from a cake-shop. A number of candles are placing on top of the cake and would be lighted when the party starts. The number of the candles is also the old of that person. After the light is out they all sings a song “ Happy birthday to you”. Then they play any games or sing or dance together. B. READING Part I: Read the passage below and choose the best answer for each question.( 10 points) Getting good results in your studies come from developing good study habits . The best place to study is a comfortable room with good lighting. The best chair for studying should be one which you would be comfortable in, but not so comfortable that you may fall asleep in it after a while. Before you study, look for a quiet environment with no distractions. If you find your home too noisy for studying, try the library or community center instead. When you study, set realistic goals for yourself to achieve. For example, do not try to study five chapters of Geography in one sitting when you know that you take more than an hour to read one chapter. Furthermore, remember not to push yourself too hard. When you have studied for a period of time, reward yourself by taking a short break. You could perhaps take a short walk or listen to some music for a while. If you begin to feel sleepy when studying, do not force yourself to go on as you may lose your power on concentration. Instead, you may want to take a short nap to refresh yourself. Studying may also be strenuous on the eyes. When you study, it may be good idea to lift your eyes away from your books occasionally. Looking at objects at a distance or at greenary can help soothe tired eyes. 1. The first thing to be considered in developing good study habits is…. A. your ability to study well B. the best chair to sit for studying C. environment for studying D. your attitude towards good study at home 2. Which of the following does NOT improve your good study habits? A. a quiet room with enough lighting B. an extremely comfortable chair C. a proper chair and a right- sized table D. a public or college library 3. When studying, you’d better……….. A. learn as much as you want in one sitting B. learn either sitting at the table or standing C. take a short break after every chapter D. set goals that you are reachable for you 4. Taking a short nap is necessary when….. A. you feel sleepy and can not concentrate on studying B your eyes become red after studying C. you can not lift your eyes away from your books D. you want to go on after getting your concentration. 5. The best title for the passage may be………….. A. How to use your study time efficently B. How to build up good study habits C. How to get relaxed when studying D. How to avoid sleepiness when studying Part II: . Fill in each blank space with a suitable word of the following passage.(10 points) Henry is probably the luckiest person I know. I normally envy very few of my friends’ jobs because I’m happy with what I do, but Henry Adams is one of those rare people….(1)…job I would really like to have myself. Henry,…(2 )..had always been interested…( 3 )…both science and animals, wanted to be a vet, and we....( 4 )...both students at university at the same time. When his course finished, …( 5 ) …went to Aberdeen, where he looked after domestic animals…( 6 )…as cats and dogs. He always said that he would like to move around because he didn’t believe in staying in any job for too long. So I wasn’t very surprised when he gave....(7 )…that job and went to work in the zoo. He stayed there for two years, and in the evenings he studied hard to get some higher qualifications. When he had succeeded…(8)....passing all his exams, he applied for a job…(9)…a keeper on a game reserve in Africa in 1994. He is now responsible for the well- being of thousands of animals. In addition, he is in charge of a special programme to protect species which are in….( 10 )….of extinction.. C. WRITING. Part I: Rewrite the sentences in such a way that they mean almost the same as those printed before them. (15 points) 1. My daughter has studied English for two years. My daughter started……………………………………………………………………………….. 2. Although Tuan took a taxi, he still arrived late for the interview. In spite of………………………………………………………………………………………………. 3. My brother works in a factory which has more than a thousand employees. There are……………………………………………………………………………………………….. 4. Nam and his family went on a trip to their home village for two days. Nam and his family had..................................……………………………………………………… 5. You should make an effort to get out and about more. It’s high time………………………………………………………………………………………….. 6.They went on smoking all through the meal. They didn’t………………………………………………………………………………………….. 7. No, please don’t tell him. I’d rather …………………………………………………………………………………………… 8. A country cannot be prosperous if it is not quite independent. Only…………………………………………………………………………………………………. 9. You can try to get Tim to lend you his car but you won’t succeed. There is no point …………………………………………………………………………………… 10. People say that he can speak four or five foreign languages. He ….……………………………………………………………………………………………….. Part II : Finish each of the following sentences in such away that it is as mimilar as possible in meaning to the original sentence. Use the word given and other words as necessary. Do not change the form of the given word. (5 points) 1.She had completely forgotten him. (MIND) ............................................................................................................................................................. 2. My friend took no notice of my advice. (DEAF) ............................................................................................................................................................. 3. Peter knew that he had no chance to get a driving licence as it was too hard for him.(WIND) ............................................................................................................................................................ 4. Having to tell her about that terrible news, he couldn’t make himself to do it. (FACE) ............................................................................................................................................................ 5. The box of candy was passed from one person to another. (HAND) ........................................................................................................................................................... Part III : Use the following sets of words to make full sentences .(6 points) 1. When Judy/be/young/she/want/be/nurse. ………………………………………………………………………………………………………….. 2.She/ tell/ everyone/she/be/nurse/when she/grow up. ………………………………………………………………………………………………………….. 3. When/she/eighteen/she/accept/for/train. ………………………………………………………………………………………………………….. 4. During her/train/she/suspect/make/mistake. ………………………………………………………………………………………………………….. 5. But she/pass/all/examinations/and/qualify/as/nurse. ………………………………………………………………………………………………………… 6.Year/later/she/leave/job. Poor Judy! She/hate/sight/blood. ………………………………………………………………………………………………………….. ------------------ The end -------------------- (§Ò thi nµy cã 04 trang) Hä vµ tªn thÝ sinh :………………………………………………….. SBD :………………… SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO BẮC NINH HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN TIẾNG ANH KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN NĂM HỌC 2008-2009 A. VOCABULARY AND GRAMMAR Part I: Choose the word or phrase ( A,B,C or D ) that best fits the blank space in each sentence. (15points) 1.B 2A 3 B 4B 5C 6D 7D 8B 9D 10D 11B 12B 13D 14B 15D Part II : Use the correct form of the word given in brackets to make a meaningful sentence. (10 points) 1.environmentalists 2.useless 3.scientific 4.punished 5.facing 6.inconvenient 7. striped 8.priceless 9.unexpectedly 10.inexperienced Part III: Use the correct form of the verb in brackets.(15 points) 1. were made 2.are sold 3.being asked 4.haven’t tidied 5.are….speaking 6. turns 7.was seen 8. was wearing 9.be 10.work Part IV: Match the beginnings in column A with the most suitable endings in column B to make a meaningful sentence: (10 points) 1.D 2.A 3.F 4.E 5.B 6.C 7.H 8.G 9.J 10.I Part V: The following passage contains 10 errors. Find and correct them. The first one has been done for you as an example. (9 points). 0. countryà countries 1.beingàtobe 2.whichà who 3.himà them 4.made à makes 5.placingà placed 6.would à will 7. oldàage 8.sings à sing 9. any à some B. READING PART I: Read the passage below and choose the best answer for each question.( 10 points) 1.C 2.B 3.D 4.A 5.B Part II: . Fill in each blank space with a suitable word of the following passage.(10 points) 1.whose 2.who 3.in 4.were 5.he 6.such 7.up 8.in 9.as 10.danger. C. WRITING. PART I: Rewrite the sentences in such a way that they mean almost the same as those printed before them. (15 points) 1. My daughter started learning/studying English two years ago. 2. In spite of having taken/taking a taxi, Tuan still arrived late for the interview 3. There are more than a thousand employees in the factory where my brother works. 4. Nam and his family had a two-day trip to their home village. 5. It’s high time for you to get out and about more/you got out and about more. 6. They didn’t stop smoking all through the meal. 7. I’d rather you didn’t tell him. 8. Only when it is quite independent can a country be prosperous. 9. There is no point (in) (your) trying to get Tim to lend you his car./to borrow Tim’s car. 10. He is said to be able to speak four or five languages. ……………………………………………………………………………………………….. Part II :(5 points) He had gone out of her mind. My friend turned a deaf ear to my advice. Peter knew that his chance to get a driving licence was gone with the wind. Having to tell her about that terrible news, he couldn’t face up to it. The box of candy was passed from hand to hand. Part III : Use the following sets of words to make full sentences .(6 points) 1. When Judy was young, she wanted to be a nurse. 2. She told everyone that she would be a nurse when she grew up. 3. When she was eighteen, she was accepted for training. 4. During her training she suspected that she had made a mistake. 5. But she passed all the examinations and qualified as a nurse. 6. A year later she left the job. Poor Judy! She hated/hates the sight of blood. Tổng điểm của bài thi = Tổng số câu đúng/ 10.

File đính kèm:

  • docTUYEN SINH ANH 10 CHUYEN BAC NINH.doc